Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında Kim Ne Kadar Ücret Alır?

Soru 46 : Okulunda haftalık 20 saat fiilen derse giren bir öğretmene, destekleme ve yetiştirme kurslarında haftada en fazla kaç saat ek ders görevi verilebilir?

Cevap: 

Kararın 5 ve 6'ncı maddelerine göre genel bilgi ve meslek dersi öğretmenlerinin, aylık ve ek ders ücreti karşılığında haftada 30 saat, destekleme ve yetiştirme kurslarında ise aynı Kararın 8'inci maddesine göre haftada 10 saat daha olmak üzere haftada toplam 40 saat ders okutmaları mümkün bulunmaktadır. 

Bu durumda, okulunda rutin  müfredat kapsamında haftada 20 saat ders okutan bir öğretmenin, destekleme ve yetiştirme kurslarında haftada 20 saate kadar ders okutması mümkün bulunmaktadır.

Soru 47 : Aylık karşılığı ders görevini tamamlayamayan (örneğin haftalık 10 saat derse giren) bir öğretmene destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında hafta içi veya hafta sonu 10 saat ders alması durumunda kaç saat ek ders ücreti ödenir?

Cevap :

Yönetici ve öğretmenlerin cumartesi ve pazar günleri ile yarıyıl ve yaz tatillerinde fiilen okuttukları derslerin tamamının, aylık karşılığı ders görevlerinin doldurulmuş olup olmadığına bakılmaksızın ek ders ücreti karşılığında, hafta içi günlerde okuttukları derslerin ise öncelikle aylık karşılığında değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bu nedenle, hafta içinde 10 saat ders okutan bir öğretmenin bunun üzerine yine hafta içinde destekleme kursunda okuttuğu derslerin öncelikle aylık karşılığında değerlendirilmesi gerektiğinden, bu öğretmenin o hafta için 5 saat, destekleme kursunda hafta sonları 10 saat ders okutması durumunda ise o hafta için 10 saat ek ders ücretinden yararlandırılması gerekmektedir.

Soru 48 :Okul yöneticilerine hafta sonu cumartesi ve pazar günleri için kurs merkezi müdürlüğü görevinden dolayı alması gereken günlük 2 saatlik ek ders ücreti %100 fazlasıyla ödenir mi? 

Cevap:

Destekleme ve yetiştirme kurslarında cumartesi ve pazar günleri yönetim görevi yürüten bir yöneticinin bu görevi karşılığında yararlanacağı 2 saatlik ek ders ücretinin,  657 sayılı Kanunun 176'ncı maddesine göre yüzde yüz fazlasıyla ödenmesi gerekmektedir.

Madde 176. (Değişik ikinci fıkra) Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere %25, Millî Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere %100 fazlasıyla ödenir.

Soru 49 : Okul yöneticilerine hafta içi ders saatlerinden sonra ancak mesai saatleri içinde saat 17.00’ye kadar destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında ek ders görevi verilebilir mi?

Cevap:

Kararda, okul yöneticilerinin isteğe bağlı ek ders görevlerini yerine getirmelerinde herhangi bir zaman sınırlaması öngörülmediğinden, yöneticilerin destekleme ve yetiştirme kurslarında her zaman ders okutabilmeleri mümkün bulunmaktadır.

Soru 50 : Okul yöneticilerine kurs merkezi müdürlüğü görevinden dolayı hafta içi saat 17.00’den sonra açılan kurslar için yöneticilik görevinden dolayı ek ders ücreti ödenir mi?

Cevap:

Okulların tür ve özelliklerine bağlı olarak yönetim görevi karşılığında anılan Kararın 10'uncu maddesine göre ders niteliğinde yönetim görevi adı altında ek ders ücretinden yararlandırılan yöneticilerin, hafta içinde saat 17.00'den sonra olsa dahi yönetim görevine bağlı olarak ayrıca ek ders ücretinden yararlandırılmaları mümkün bulunmamaktadır.

Soru 51 : Okul yöneticilerinin maaş karşılığı 2 saat fiilen derse girmesi, 10 saat de kurs kapsamında derse girmesi durumunda kaç saat ek ders ücreti ödenir?

Cevap: 

Kararın 5‘inci maddesine göre, okul yöneticileri haftada 6 saat aylık karşılığı ders okutmakla yükümlü bulunmaktadırlar. Ancak yöneticiler, ek ders görevi almak istemedikleri takdirde Toplu Sözleşme hükmü gereğince aylık karşılığı olarak haftada 2 saat ders okutabilmektedirler. 

Bu durumda haftada toplam 12 saat ders okutan yöneticinin okuttuğu bu derslerin 6 saatinin aylık karşılığı, geri kalan 6 saatinin ise ek ders ücreti karşılığı değerlendirilmesi gerekmektedir. Ancak, bu derslerden cumartesi ve pazar günleri okuttukları kısmının ise, aylık karşılığı ders görevini doldurup doldurmadıklarına bakılmaksızın ek ders ücreti karşılığında değerlendirilmesi gerekmektedir.

Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2. Dönem (2014-2015) ve 3. Dönem (2015-2016) Toplu Sözleşme Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür ve müdür başyardımcılarının aylık karşılığı ders görevi Madde 11- (1) 5/3/1964 tarihli ve 439 sayılı Kanunun 6. maddesinin ikinci fıkrası ile 2006/11350 sayılı Kararın 5nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “6 saat” ibaresi; Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında müdür ve müdür başyardımcısı olarak görev yapanlar için “2 saatten az olmamak üzere 6 saate kadar” şeklinde uygulanır. 

Soru 52 : Okul yöneticilerine destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında hafta sonu ders verildiğinde Cumartesi ve Pazar günleri için kurs merkezi müdürlüğü/müdür yardımcılığı görevinden dolayı anılan günler için 2’şer saat ek ders ücreti ödenir mi?

Cevap: 

Cumartesi ve pazar günlerinde destekleme ve yetiştirme kurslarında fiilen ders okutan yöneticilerden aynı günlerde yönetim görevini de üstlenenlerin, hem yönetim görevi karşılığında öngörülen ek ders ücretinden hem de fiilen okuttukları dersler için öngörülen ek ders ücretinden birlikte yararlandırılmaları mümkün bulunmaktadır. 

Soru 53 : Ders ücreti karşılığı görevlendirilecek öğretmenlere (ücretli öğretmenlere) destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında haftada en çok kaç saat ders görevi verilebilir? Bu öğretmenlerin ders ücreti %100 fazlasıyla ödenir mi?

Cevap:

Öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmenlerce karşılanmasının mümkün olmadığı durumlarda bu kapsamda ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görevlendirilenlere,  anılan Kararın yukarıda belirtilen 9'uncu maddesine göre haftada en fazla 30 saate kadar ders görevi verilmesi mümkün olup, bu konumda olanlara ödenecek ek ders ücretinin yüzde yüz fazlasıyla ödenmesi ise mümkün bulunmamaktadır.

Soru 54 : Ders ücreti karşılığı görevlendirilen bir öğretmen (ücretli öğretmen) okuldaki derslerden 20 saat görev almış ise destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında bu öğretmene en çok kaç saat daha ders görevi verilebilir? 

Cevap :

Ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görevlendirilenlere haftada en fazla 30  saat ders görevi verilebileceğinden, rutin müfredat kapsamında 20 saat ders okutan öğretmene destekleme ve yetiştirme kursunda en fazla 10 saat ders görevi verilmesi mümkün olabilecektir.

Soru 55 : Yedek subay öğretmenlere kurslarda görev verilmesi halinde, ek ders ücreti ödenir mi?

Cevap :

Askerlik yükümlülüğünü Bakanlığımız emrinde öğretmen olarak yerine getirenlere, Askerlik Yükümlülüğünü Milli Eğitim Bakanlığı Emrinde Öğretmen Olarak Yerine Getirecekler Hakkında Yönetmeliğin 14’üncü maddesinde yer alan; "Bunlara öğretmenlikten dolayı ayrıca bir ücret ödenmez.”  hükmü karşısında, yetiştirme kursunda okuttukları derslere bağlı olarak ek ders ücreti ödenmesi mümkün bulunmamaktadır.

Askerlik Yükümlülüğünü Millî Eğitim Bakanlığı Emrinde Öğretmen Olarak Yerine Getirecekler Hakkında Yönetmelik

Madde 14 — Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görev alacak 1111 ve 1076 sayılı Kanunlara tâbi yükümlülerin özlük hakları aşağıda belirtilmiştir: a) 1076 sayılı Kanuna tâbi yükümlülerden, Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görev yapmak üzere ayrılanlara, fiilen öğretmenlik görevine başladıkları tarihten itibaren 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununda asteğmenler için tespit edilen aylık, ödenek, yardım ve tazminatlar Millî Eğitim Bakanlığınca ödenir ve bu yükümlülerin aylıklarından Ordu Yardımlaşma Kurumu aidatı kesilir. Bunlara öğretmenlikten dolayı ayrıca bir ücret ödenmez. 

Soru 56 : Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında rehberlik öğretmenlerine görev verilebilir mi?

Cevap :

Kurslarda rehberlik öğretmenlerine Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’nin 54 ve 55. maddesi gereğince görev verilemez.

Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği 

Çalışma Saatleri ve İzinler

Madde 54 - Rehberlik ve psikolojik danışma servislerinde görevli psikolojik danışmanların çalışma süreleri haftalık 30 iş saatidir. Günlük çalışma saatleri eğitim-öğretim kurumunun özellik ve ihtiyaçlarına göre okul müdürlüğünce düzenlenir. Bu elemanlar izin ve tatillerini diğer öğretmenler gibi kullanırlar.
Verilemeyecek Görevler

Madde 55 -Eğitim-öğretim kurumlarındaki rehberlik ve psikolojik danışma servislerinde görevli psikolojik danışmanlara yönetim, büro işlerinde, ders, nöbet ve sınav gibi rehberlik ve psikolojik danışmadaki hizmet alanlarıyla ilişkisiz konularda görev verilemez. Ancak bu durum yönetici olarak atanmalarına engel teşkil etmez.

Soru 57 : DYK kapsamında hafta sonu görevlendirilen memur ve hizmetli personele herhangi bir ödeme yapılacak mıdır?

Cevap :

Söz konusu personele, bugün itibarıyla farklı bir ödeme yapılması mümkün olmamakla birlikte, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşmenin “Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme” bölümünün 23'üncü maddesinde yer alan; "Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında açılan kurs merkezlerinde görev yapan yönetici ve öğretmenler hariç olmak üzere normal çalışma saatleri dışında bu merkezlerde kurs süresince fiilen çalışan memurlara, bu çalışmaları karşılığında ayda 50 saati geçmemek üzere yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin iki katı tutarında fazla çalışma ücreti ödenir." hükmü bağlamında, 01.01.2016 tarihinden itibaren bu kapsamda normal çalışma saatleri ve günleri dışında fiilen yaptıkları çalışma karşılığında fazla çalışma ücreti ödenmesi mümkün olabilecektir. 

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 146. maddesinde: 

Memurlara kanun, tüzük ve yönetmeliklerin ve amirlerin tayin ettiği görevler karşılığında bu Kanunla sağlanan haklar dışında ücret ödenemez, hiçbir yarar sağlanamaz. 

178. maddesinde ise;

Kurumlar gerektiği takdirde personelini günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti vermeksizin çalıştırabilirler. Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilir.

hükümleri yer almaktadır.  

Soru 58 : Ders ücreti karşılığı görevlendirilen bir öğretmenin saat 18:00’den sonra veya hafta sonlarında görev yapması durumunda ücreti gece ücreti üzerinden ödenebilir mi?

Cevap :

Bu kapsamda ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görevlendirilenlere, hafta içi saat 18.00'dan sonra, cumartesi ve pazar günleri ile yarıyıl ve yaz tatillerinde okuttukları dersler için ödenecek ek ders ücretinin, gece öğretimi için öngörülen gösterge (150) üzerinden belirlenmesi uygun olacaktır. 

Soru 59 : Ders ücreti karşılığı görevlendirilen bir öğretmen (ücretli öğretmen)  azami kaç saat ücret alabilir? 

Cevap :

Yukarıda da belirtildiği gibi, ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görevlendirilenlere, bu kapsamda haftada en fazla 30 saat ders görevi verilmesi mümkün olabilecektir.


MADDE 9- (1)/a)-2) Resmî görevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate,kadar ek ders görevi verilebilir.

Soru 60 : Sınıf öğretmenlerine Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında ders görevi verilir mi?

Cevap :

İhtiyaç olması halinde Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında sınıf öğretmenlerine Kararın 8. maddesi kapsamında haftada 10 saate kadar ders görevi verilebilir.

Soru 61 : Yönetici ve öğretmenler dışındaki resmî görevlilere Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında kaç saate kadar ders görevi verilir?  

Cevap :

Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında yönetici ve öğretmenler dışındaki resmî görevlilere Kararın 9. maddesi kapsamında haftada 8 saate kadar görev verilir.

Soru 62 : 17. Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında ders ücreti karşılığı görevlendirilen öğretmenler (ücretli öğretmen), emekli öğretmenler ile yönetici ve öğretmenler dışındaki resmî görevlilere ücretleri %100 fazlasıyla ödenir mi? 

Cevap :

Ders ücreti karşılığı görevlendirilen öğretmenler (ücretli öğretmen), emekli öğretmenler ile yönetici ve öğretmenler dışındaki resmî görevlilere  ders ücretleri %100 artırımlı ödenemez.

Madde 176 – (2) Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere %25, Millî Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere %100 fazlasıyla ödenir.

Soru 63 : Yöneticiler 6 saat aylık karşılığı ders görevinin dışındaki isteğe bağlı ek ders görevini (ikinci 6 saati) destekleme ve yetiştirme kurslarından alabilir mi?

Cevap:

Yöneticilerin, aylık karşılığı 6 saatlik ders görevini doldurmuş olmaları şartıyla bu kapsamda isteğe bağlı olarak 6 saate kadar ders görevi alabilmeleri mümkün bulunmaktadır. Yukarıda da değinildiği gibi, bu durumda haftada toplam 12 saat ders okutan yöneticinin okuttuğu bu derslerin 6 saatinin aylık karşılığı, geri kalan 6 saatinin ise ek ders ücreti karşılığı değerlendirilmesi gerekmektedir. Ancak, bu derslerden cumartesi ve pazar günleri okuttukları kısmının ise, aylık karşılığı ders görevini doldurup doldurmadıklarına bakılmaksızın ek ders ücreti karşılığında değerlendirilmesi gerekmektedir.

Soru 64 : Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında ders ücretleri gündüz/gece ücreti şeklinde ödenir mi? 

Cevap:

Kararın Tanımlar başlıklı 4. maddesinin 1. fıkrası (g) bendinde: Gündüz öğretimi dışında kalan öğretim: Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatilleri ile cumartesi ve pazar günleri yapılan yüz yüze eğitim ile diğer günlerde saat 18.00'den sonra başlayan yüz yüze eğitim olarak tanımlanmaktadır.
Bu kapsamda hafta içi saat 18.00’den sonra, cumartesi ve pazar günleri ile yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılan yüz yüze eğitimlerde ders ücretleri gece ücreti üzerinden (150 gösterge) ödenir. 

Madde 176 – (1) Bu Kanunun 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere, ders saati başına gündüz öğretimi için 140, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için 150 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir.

Soru 65 : Ders dışı eğitim çalışmaları (egzersiz) ve belleticilik görevi Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında alınacak haftalık toplam ders saatini etkiler mi?

Cevap:

Kararın 13 ve 17. maddeleri kapsamında verilen görevler Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında alınacak haftalık toplam ders saatini etkilememektedir.

Soru 66 : Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında, yüksek öğretim kurumlarında görev yapmakta olan öğretim elemanlarına görev verilebilir mi? 

Cevap:

Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında, yüksek öğretim kurumlarında görev yapmakta olan öğretim elemanlarına görev verilebilir.

Görevlendirilen öğretim elemanlarına ek ders ücretleri 2914 sayılı Yüksek öğretim Personel Kanunu hükümlerine göre ödenir. 

Soru 67 : Yaz dönemi kurslarında görev alan kadrolu öğretmenlere ek ders ücreti ödemesi nasıl yapılır?

Cevap:

Bu madde (8/2) kapsamında belirtilen eğitim faaliyetlerinde cumartesi ve pazar günleri ile yarıyıl ve yaz tatillerinde fiilen yerine getirilen ders görevleri, ek ders ücreti karşılığında verilir.

Soru 68 : Destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alan öğretmenlere ek hizmet puanı verilir mi, bu uygulama nasıl yapılır? 

Cevap:

Destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alan öğretmenlere fiilen görev yapılan her ay için 0,5 ek hizmet puanı verilir. Bu işlem il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince gerçekleştirilir.

Soru 69 : Genel idari izinli olunan günlerde Destekleme ve Yetiştirme kurslarında görevli yönetici ve öğretmenler o günkü ek ders ücretinden yararlanırlar mı?

Cevap:

Gerek 2014-2015 gerekse 2016-2017 yıllarına ait toplu sözleşmenin “Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller” başlıklı 2.maddesi gereği idari izinli olunan günlere ait ek ders ücretinden yararlanırlar.

Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller

Madde 2- (1) Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.                                

Soru 70 : Genel idari izinli olunan günlerde Destekleme ve Yetiştirme kurslarında görevli ders ücreti karşılığı görevlendirilen öğretmenler o günkü ek ders ücretinden yararlanırlar mı?

Cevap :

Destekleme ve Yetiştirme kurslarında görevli ders ücreti karşılığı görevlendirilen öğretmenler, Genel idari izinli olunan günlerde o güne ait ek ders ücretinden yararlanamazlar.

Soru : 71 Ortak Sınavların yapıldığı günlerde Destekleme ve Yetiştirme kurslarında ders yapılmaması durumu idari izin kapsamında değerlendirilerek  o günlere ait ek ders ücretinden yararlanılır mı?

Cevap:

Ortak sınavların yapıldığı günlerde kurslarda ders yapılmaması durumu idari izin kapsamında değerlendirilemez ve o güne ait ek ders ücreti ödemesi yapılamaz.

Kaynak: http://www.webdeogren.com/forum/index.php?topic=7346.0

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.